Dag 22. Canfranc - Ayerbe

20 mei 2024 - Ayerbe, Spanje

Vanmorgen ben ik voor dag en dauw in warme kleren uit de Pyreneeën vertrokken toen ik zag dat het droog was. En eenmaal afgedaald naar Jaca verdwenen ook de laaghangende wolken en kwam de zon tevoorschijn. Elke kilometer verder werd het ook wat warmer. Het verschil met gisteren is dat ik de rest van de reis in mijn uppie fiets omdat Erny heeft besloten naar huis te gaan. Ze had geen zin in nóg meer regen maar ik wist dat het een eindje verderop alleen maar beter zou worden. En jawel, dat was ook zo.

Ik trap dus verder in mijn eentje, het avontuur lonkt, ik spreek perfect Spaans, dus ik red me wel. Dat kwam meteen goed van pas in Jaca waar ik heb rondgedoold om de juiste weg te vinden richting Zaragoza. Vanaf Jaca moet ik het namelijk zelf uitzoeken want de Sint-Jacobsroute die vanuit Nederland helemaal is uitgestippeld, buigt hier af naar Pamplona en ik moet de andere kant op. De route bepalen komt hier trouwens neer op 'grondig bestuderen van de landkaart' want Spanje is niet ingericht op fietsers. Fietsen op een N-weg betekent hier fietsen op de vluchtstrook met voorbijrazend verkeer en die wegen probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Vandaag kon ik er niet onderuit want ik moet hoe dan ook aan de andere kant van de Ebro zien te komen.

Ik ben in het gezellige Ayerbe beland en de (bijna) 100 kilometer van vandaag gingen als een speer. Met alleen maar afdalingen gaat het hard op twee bandjes met bijna 60 kilometer per uur. Ik krijg hier respect voor wielrenners die nog harder durven.

Het is werkelijk een plezier om in Spanje te fietsen met 'nog maar' 300 kilometer tot Ladruñán.  De zon schijnt en het landschap is prachtig. Riviertjes, een stuwmeer, rotsformaties, aardige mensen die me helpen met het zoeken van de beste route en een heerlijk 'menú del día' aan het eind van de etappe van vandaag.

Onderweg kreeg ik nog een klim in de derde categorie van 858 meter voor de kiezen maar als je de Col de Somport hebt beklommen, dan kun je de hele wereld aan 😀!

1. Guusje:
    20 mei 2024
    Espárragos con jamón! Als dat geen feestmaal is, weet ik het ook niet meer. Super stoer dat je nu in je eentje naar Ladruñán fietst! Geniet van al het moois dat Spanje te bieden heeft.
  2. Gerda:
    Het maaltje voelde als een warm welkom in Spanje 😀
  3. Anja:
    Echt een powervrouw!
    Als je elke dag goed voor jezelf zorgt, een bed en zo’n maaltijd kunt scoren kom je ook door de laatste kilometers!! Die spanjaarden helpen je vast wel op weg naar ladrunan!! Heel veel succes voor morgen! Laat t weer (zonnetje) jouw kant kiezen🍀
  4. Gerda:
    20 mei 2024
    Fietsen in Spanje, helemaal naar Ladruñán... wie had dat ooit gedacht? Het is helemaal anders dan reizen met de auto. Ik zie nu nog beter hoe mooi het is en ik ontmoet allerlei mensen onderweg. Stomverbaasd zijn ze als ik zeg dat ik uit Nederland ben komen fietsen.
    Helemaal gaaf, ook in mijn eentje 😀
  5. Nikki:
    20 mei 2024
    De laatste loodjes! Je vliegt naar de finish. Succes mama!
  6. Tonny:
    20 mei 2024
    Finish in zicht. Dat zal je goed doen.
    Wel jammer dat je “fietsmaatje” heeft moeten afhaken. Je moet nu het laatste stuk alleen doen. Maar na al die kilometers vanuit Nederland moet dat zeker wel gaan lukken. Succes met de laatste etappes.
  7. Suzanne:
    20 mei 2024
    Ha Gerda, ik heb al je blogs meteen gelezen, wat een avontuur! Mooi hoor en superknap, petje af. En nu in Spanje zal het toch een beetje voelen als een thuiswedstrijd ;-) Veel succes en geniet!